Badanie chemiczne kalu

Badanie chemiczne kału Badanie chemiczne kału polega na oznaczeniu jego odczynu, zawartości w nim białka, krwi, sterkobrliny i bilirubiny. Prawidłowy kał oddziałuje obojętnie lub słabo zasadowo. Odczyn słabo kwaśny kału u człowieka zdrowego zdarza się po pożywieniu wyłącznie lub przeważnie węglowodanowym albo tłuszczowym. W chorobach przebiegających ze wzmożonym gniciem białek w jelitach odczyn kału jest silnie zasadowy, a w fermentacji węglowodanowej – silnie kwaśny. Wyraźny odczyn kwaśny ma także kał nie zawierający żółci, a to wskutek obfitej ilości w nim kwasów tłuszczowych. Przed badaniem odczynu kału trzeba go bardzo dokładnie wymieszać po uprzednim usunięciu widocznych gołym okiem domieszek. w postaci śluzu, ropy i krwi. Bada się zawsze kał świeży zaraz po jego oddaniu, posługując się papierkami lakmusowymi. Białko w kale bywa tylko w stanach chorobowych jelit, nigdy natomiast nie jest ono pochodzenia pokarmowego. Toteż stwierdzenie w kale białka ma duże znaczenie praktyczne. Postępowanie: wyciąg z kału zadaje się 300/0 kwasem octowym dla strącenia mucyny, strąt odsącza się parokrotnie przez podwójny fałdowany sączek i z przesączem, który powinien być zupełnie przejrzysty, przerabia się próbę z 2070 kwasem trójchlorooctowym. W obecności białka powstaje osad lub przesącz mętnieje. [więcej w: wagi apteczne, dentofobia, certolizumab ]

Powiązane tematy z artykułem: certolizumab dentofobia wagi apteczne