Kakao zoledziowe sprzyja zaparciu

Kakao żołędziowe sprzyja zaparciu. Na piwo ani na musujące wina w chorobach jelit nie zezwala się, natomiast czerwone wino, zwłaszcza ciepłe, zaleca się w biegunkach, zawiera bowiem garbnik. Prócz wyboru odpowiedniego pożywienia zwraca się w chorobach jelit uwagę na to, żeby chory przeżuwał pokarmy dokładnie, spożywał je o stałej porze, niewiele na raz i nie pijał płynów zimnych. Choroby jelit wymagają prócz diety także zaopatrywania chorego ustroju w witaminy. Szczególnie dotyczy to witaminy B. Jest to zespół witamin, z których jedne są wrażliwe na wysoką ciepłotę, inne zaś na nią oporne. Do liczby pierwszych należą witamina B oraz kwas pantotenowy, a do grupy wytrzymującej wysoką ciepłotę – witamina B2, czyli ,ryboflawina, niacyna, czyli kwas nikotynowy, kwas para-aminobędźwinowy, pirydoksyna, zwana także witaminą Bs, biotyna, czyli witamina H i inne. Witamina B, odgrywa dużą rolę w trawieniu w przewodzie pokarmowym: pobudza ona układ nerwowo-mięśniowy żołądka i jelit i sprzyja wsysaniu wytworów trawienia, zwłaszcza tłuszczów. Niedostateczny jej dowóz do ustroju wywołuje zwiotczenie żołądka i jelit z zaleganiem pokarmów. B, odgrywa dużą rolę także w przemianie węglowodanowej: brak jej wiedzie do zaburzenia tej przemiany z jego następstwami. Okoliczność ta ma znaczenie w lecznictwie chorób jelit, gdyż w nich stosuje się często dietę obfitującą w węglowodany, i to przez dłuższy czas. [podobne: bortezomib, skręcenie stawu skokowego, certolizumab ]

Powiązane tematy z artykułem: bortezomib certolizumab skręcenie stawu skokowego