LECZENIE DIETETYCZNE

Na początku ostrej choroby jest bardzo pożądane zupełne wstrzymanie się od jedzenia na przeciąg kilku godzin lub paru dni, a następnie ograniczenie pożywienia do małej ilości pokarmów łatwo strawnych, podawanych przeważnie w stanie półpłynnym lub papkowatym. Dietę rozszerza się stopniowo w miarę poprawy stanu jelit. W przewlekłych chorobach jelit na wybór diety wywiera duży wpływ przede wszystkim stan anatomiczny i czynnościowy żołądka, który powinien dostarczać jelitom miazgę pokarmową odpowiednio przygotowaną, by ona mogła ulec trawieniu jelitowemu. Jeżeli żołądek pracuje prawidłowo, wtedy przy układaniu diety w przewlekłej chorobie jelit zwraca się uwagę przede wszystkim na to, czy nie odbywa się jelitach wzmożone gnicie białek lub kiśnienie węglowodanów oraz czy nie ma zaburzeń czynności ruchowej jelit wzmożone gnicie białek w jelitach nakazuje ograniczenie w żywieniu się : pokarmami zawierającymi dużo białka (jaja, mięso, ser itd. ), a kiśnienie – usunięcie lub wybitne zmniejszenie węglowodanów, zwłaszcza cukru, W chorobach przebiegających ze wzmożeniem ruchów robaczkowych jelit nie należy podawać pokarmów pobudzających ruchową czynność jelit, szczególnie takich, które zawierają dużo drzewnika (jarzyny, owoce). [przypisy: RTG panoramiczne, aluminium 6082, Wąsonogi ]

Powiązane tematy z artykułem: aluminium 6082 RTG panoramiczne Wąsonogi