Tak zwane kasze grube zawierajace czesc skórek ziarn pobudzaja ruchy robaczkowe jelit.

W przeciwieństwie do mąki jasnej, mąka ciemna pobudza silniej ruchową czynność jelit, jest zatem skuteczniejsza w zaparciu stolca na tle zwiotczenia jelit. To samo dotyczy kasz. Tak zwane kasze grube zawierające część skórek ziarn pobudzają ruchy robaczkowe jelit. Są to kasze jęczmienna, perłowa, gryczana, owsiana, jaglana, płatki owsiane. Tego działania nie wywierają kasze drobne, mianowicie manna, kasza krakowska, grysik kukurydzowy, ryż polerowany, sago i tapioka. Z różnych rodzajów chleba czynność jelit pobudza najbardziej chleb żytni razowy, a następnie coraz mniej chleb Grahama, żytni pytlowy, biały pszenny, bułka. Chleb żytni pytlowy oraz żytni razowy hamują prócz, tego gnicie w jelitach, zawierają bowiem kwas mlekowy. Chleb świeży wywołuje nieraz wzdęcie brzucha, przygotowany bowiem na drożdżach zawiera zwykle żywe jeszcze drożdże. Skórka chleba jest strawniejsza niż miękisz, jej bowiem skrobia zamienia się podczas pieczenia na dającą się łatwiej przyswoić dekstrynę. Mleko krowie hamuje kwasem mlekowym, powstającym z cukru mlecznego, gnicie w jelitach i sprzyja kiśnieniu. Toteż wywołuje ono czasami wzdęcie brzucha, kruczenie i bóle w brzuchu. Wobec tego mleko nie nadaje się w niestrawności jelitowej fermentacyjnej, natomiast jest często skuteczne w nieżycie jelit przebiegającym ze wzmożonym gniciem. [hasła pokrewne: leczenie uzależnień, Kabiny Sanitarne, leczenie alkoholizmu ]

Powiązane tematy z artykułem: Kabiny Sanitarne leczenie alkoholizmu leczenie uzależnień