Totez w chorobach jelit poleca sie z tluszczów zazwyczaj maslo pod warunkiem, by bylo ono swieze, lub oliwe

Toteż w chorobach jelit poleca się z tłuszczów zazwyczaj masło pod warunkiem, by było ono świeże, lub oliwę, którą wszakże nie zawsze chorzy znoszą dobrze. Innych tłuszczów nie poleca się: one nie tylko są przeważnie źle wyzyskiwane przez chorego, ale nieraz pogarszają przebieg choroby. Dotyczy to. również margaryny. Jest ona, wprawdzie, strawniejsza niż tłuszcze trudno topliwe, lecz czasami zawiera dodatek łoju wołowego i smalcu, nie zawsze jest zatem mieszaniną samych tylko tłuszczów roślinnych. Śmietanka przeważnie jest dobrze znoszona w chorobach jelit przebiegających bez utrudnienia dopływu żółci do jelit, jej bowiem tłuszcz znajduje się w postaci drobnych kuleczek zawieszonych w wodzie. Trudniej jest strawna kwaśna śmietana. Nie należy na nią zezwalać W przypadkach wzmożonej fermentacji węglowodanowej w jelitach, gdyż kwaśna śmietana zawiera kwas mlekowy, ani w chorobach jelit przebiegających z żółtaczką mechaniczną. Maślanka pobudza ruchy robaczkowe jelit, hamuje gnicie w jelitach i sprzyja fermentacji. węglowodanowej wskutek dużej zawartości kwasu mlekowego. Mąka pszenna znajduje zastosowanie lecznicze w chorobach jelit w obu swych głównych postaciach, mianowicie mąki jasnej, nisko odsetkowej i mąki ciemnej, wysoko odsetkowej. Mąkę jasną łatwo się przyswaja, natomiast mąka ciemna zawiera dużo otrąb (zmielonych skórek ziarna) i drzewnika i dlatego jest mniej wyzyskiwana w jelitach. [podobne: Lekarze Warszawa, Kabiny Sanitarne, leczenie niepłodności ]

Powiązane tematy z artykułem: Kabiny Sanitarne leczenie niepłodności Lekarze Warszawa