Zawarty w mleku cukier mleczny pobudza ruchy robaczkowe jelit

Zawarty w mleku cukier mleczny pobudza ruchy robaczkowe jelit. Silniej działa mleko zsiadłe oraz kefir, zwłaszcza jednodniowy. Polecając mleko w chorobach jelit trzeba jednak liczyć się z tym, że w tej samej chorobie jedni chorzy znoszą mleko dobrze, a inni źle. Cukier, zwłaszcza mleczny, oraz miód pszczelny nie są właściwe w niestrawności jelitowej fermentacyjnej, ponieważ zawierają dużo węglowodanów, natomiast są wskazane w przypadkach wzmożonego gnidę w jelitach. Jarzyny, zwłaszcza zielone, zawierają dużo drzewnika i przez to pobudzają czynność ruchową jelit, jednocześnie mogą wzmagać kiśnienie w jelitach. Działanie jarzyn jest słabsze, gdy je podaje się w postaci miazgi, podczas sporządzania której drzewnik ścian komórkowych ulega rozerwaniu. Jarzyny stosuje się w lecznictwie chorób jelit także w postaci soków z pomidorów, marchwi, buraków, kapusty itd. Pobudzają one ruchy jelit, lecz słabiej niż same jarzyny. Zawarte w jarzynach składniki aromatyczne oraz kwasy organiczne urozmaicają smak potraw i pobudzają łaknienie. Ma także znaczenie i ta okoliczność, że jarzyny zawierają dużo soli mineralnych i witamin, pożądanych w monotonnej często diecie chorych na jelita. Owoce pobudzają ruchy robaczkowe jelit, wskutek czego są bardzo pożądane w zaparciu stolca na tle zwiotczenia jelit. [więcej w: fluoryzacja zębów cena, specjalizacje lekarskie warszawa, ceny protez ]

Powiązane tematy z artykułem: ceny protez fluoryzacja zębów cena specjalizacje lekarskie warszawa